Rådgivning

Lyden fra Frodes hage

Publisert:

21.6.2022

Frode Ytre-Arne blir myk i stemmen når han snakker om lyd. Han snakker varmt om nærhet og stemning, budskap og følelser. Og det er her gartneren kommer inn i bildet. For han liker ikke vissent materiale.

- Mye av jobben min handler om å renske opp, og fjerne det stygge for å finne det fine. Akkurat som en gartner rensker bedet for ugress før de vakre blomstene kommer frem. Og noen ganger må jeg fylle på litt ekstra jord også, for å få det skikkelig fint. Men jeg kaller meg også for lydsmed.

- Å?  

- Ja, det er en annen måte å se det på, fordi en god del av arbeidet er realt håndverk.

Jeg går gjennom dialog, henter frem dårlig lyd fra opptak i felten som må bli hørbar og tilpasset. Det å fikse lyd i ettertid er en stor jobb som ingen tenker på at noen har gjort. Som en regissør sa til meg for litt siden: «Det er ikke det de hører, men det de ikke hører, som er en stor del av jobben du gjør».

Jeg gjør også mye ettersynk, såkalt ADR, spesielt på spillefilmer med skuespillere fra Stavanger. Ikke for å nevne navn, men du vet at noen snakker ganske fort og uklart, og stavangerdialekten kan være vanskelig å oppfatte riktig, Eller at det har vært tekniske problemer under opptakene. Da trengs det ettersynk og litt ryddehjelp i postproduksjon.

Frode Ytre-Arne kjenner de fleste av Stavangers skuespillere og musikere, kjente som ukjente. Og de kjenner ham etter utallige timer i studioet hans. Enten fordi de må fikse på dialogen i en kinofilm eller tv-serie, eller skal lese inn voiceover på en animasjonsfilm fra Zoaring. 

Frode Ytre-Arne — lyd, musikk og voiceover

Lidenskapelig opptatt av lyd

Merittlisten er lang. Dokumentarfilm, kortfilm, kinofilm, oppdragsfilm og reklamefilm. Frode er en viktig brikke i det stadig voksende produksjonsmiljøet i Stavanger. 

- Jeg har regnet ut at jeg har medvirket på mellom fem og seks millioner lydbøker for både Sandviks, Disney og Stabenfeldt forlag, så man kan trygt si at det er et vidt spenn i jobbene jeg har gjort, sier Frode.

Etter endt musikkutdannelse innen klassisk gitar på tidlig 80-tall, oppdaget han at det gikk an å skrive noter på en datamaskin, den første Apple Macintosh 128K - 1983. Da var han solgt. Og siden har han fulgt den teknologiske utviklingen med digital lyd og musikkproduksjon tett. 

- Det skal låte bra, og teknikken hjelper oss godt på vei. Nå som jeg produserer mye lyd for film som skal på kino, må man ha total kontroll på lyden. 

Derfor har Frode installert et lydsystem av ypperste klasse i sitt eget studio, akkurat som han gjorde på Rogaland teater, der han er ansvarlig for musikk- og lydavdelingen. 

Frode Ytre-Arne — lyd, musikk og voiceover

I 2018 oppgraderte han teaterets lydanlegg til landets beste utstyrte teater når det gjelder muligheter innen teaterlyd. 84 høyttalere er diskret plassert rundt i teaterrommet, noe som gir lyddesignere, musikere og komponister nesten ubegrensede muligheter.

- Prosessen med lydanlegget i teateret tok to år, og er verdt hver eneste krone, sier Frode.

Et lett valg

Rogaland teater, ja. Man kan ikke nevne Frodes navn uten å ta med teateret i samme åndedrag. I nærmere 45 år har det vært arbeidsplassen hans. 

Da han fikk valget mellom å spille inn Sigvart Dagslands gjennombruddsplate «De Umulige» eller å være musiker i oppsetningen av Hamlet med Bentein Baardson på Rogaland teater, vant teateret. Og det har han aldri angret på, selv om tiden med Sigvart har gitt eviggode minner. 

Frode startet teaterkarrieren som musiker i orkestergraven, og den gang hadde de ikke engang mikrofoner til å forsterke lyden. Orkesteret, som på det meste bestod av 14 musikere, fikk hjelp til å balansere lyden i forhold til skuespillere og sangere på scenen av en dirigent eller kapellmester som satt i salen. Siden er han blitt i teateret, og har ansvaret for at musikk og lyd til 15-20 produksjoner i året blir ivaretatt.

Frode Ytre-Arne — lyd, musikk og voiceover

Far til Zoaring-gründer

Flere av skuespillerne leies inn til voiceover på Zoaring sine filmer om temaer som spenner fra kommunehelsetjeneste til næringsliv. Og selvfølgelig har han også en viktig finger med i spillet her, som far til en av Zoarings grunnleggere, Simen. Og at avkommet skulle gjøre stor suksess med skriblefilmer, kom som en liten overraskelse.

- Simen ble veldig skoleflink, men tegning var vel det faget han ikke briljerte så voldsomt i. Derfor er det ekstra imponerende å se hva han har fått til i Zoaring, sier den stolte far. 

I og med at Zoaring startet opp i Frodes lokaler i 2012, har han fulgt selskapet fra starten og hatt mye av lydarbeidet i filmene.

- En kjærkommen og kjekk jobb. Det har vært veldig fint å følge utviklingen og se hvordan Zoaring har utviklet seg. Virkelig en flott gjeng å jobbe sammen med!

Anja Marie Falch

Kreativ leder og selvdiagnostisert fonofob. Anja er kapteinen på Zoarings kreative skip og kan kommunikasjon, forenkling og formidling av budskap til fingerspissene. Med en urokkelig tro på at ingen utfordringer er for store, sørger hun for at kundens forventninger ikke bare møtes, men overgås gang på gang.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)