Rådgivning

Skap engasjement og forståelse for HMS med tegnefilm

Publisert:

13.4.2023

60 sider med brosjyre eller en film på 5 minutter? Hva foretrekker du? Tegnefilmformatet er supert å bruke i internkommunikasjon for å forenkle kommunikasjonen av bedriftens HMS-system. Vår filosofi er at uansett hvor komplisert noe er – så kan det forenkles!

Hva er HMS?

For at alle skal ha en trygg og sunn arbeidsplass, er det viktig at arbeidstakerne kjenner til bedriftens rutiner for helse, miljø og sikkerhet. Hvis de er opplært i HMS, kan de hjelpe til med å finne farlige situasjoner og potensielle risikoer på arbeidsplassen og rapportere det. De kan også bidra til å gjøre tiltak for å minske risiko og øke sikkerheten og helsen på jobben.

I tillegg kan en bedrift med et godt HMS-system skape et positivt arbeidsmiljø, som igjen kan bidra til å øke trivselen og produktiviteten blant arbeidstakerne. Det kan også bidra til å redusere kostnader knyttet til arbeidsrelaterte skader og sykdommer og oppfylle lovpålagte krav og regler på arbeidsmiljøområdet. 

I Zoaring brenner vi for å hjelpe bedrifter med å kommunisere sine HMS-systemer på en klar og effektiv måte. Ved hjelp av våre engasjerende, skreddersydde og informative tegnefilmer kan du bidra til å øke forståelsen for din bedrifts HMS-system og dermed skape en tryggere og mer produktiv arbeidsplass. 

HMS hos Avinor

Fordeler ved å bruke tegnefilm for å formidle HMS

Å lese, forstå og sette seg inn i en bedrift sine HMS-systemer og protokoller kan mildt sagt være tidkrevende, og de inneholder ofte mye informasjon som kan være vanskelig å formidle på en enkel måte. Vår erfaring er at tegne- og animasjonsfilmer kan være et effektivt verktøy for å kommunisere bedriftens HMS-system på en klar og engasjerende måte. Her er noen grunner til å bruke tegnefilm for å gjøre tunge, og ofte litt kjedelige HMS-regler lettfordøyelig og underholdende:

  • Engasjerende og underholdende: Tegnefilmer oppleves ofte som engasjerende og underholdende, og kan dermed bidra til å holde ansattes oppmerksomhet og motivasjon gjennom hele opplæringsprosessen.
  • Tilpasningsdyktig: Tegnefilmer kan tilpasses bedriftens spesifikke HMS-system og prosedyrer. Animasjonene kan vises på en enkel og tydelig måte, med fokus på de viktigste punktene i HMS-systemet.
  • Skape bevissthet: Tegnefilmer kan bidra til å skape bevissthet om HMS-systemet og dets betydning for ansattes sikkerhet og helse på arbeidsplassen. Jo flere som kjenner til HMS-prosedyrene på arbeidsplassen, jo mer vil det bli snakket om blant de ansatte.
  • Enkel og effektiv kommunikasjon: Zoarings DNA er å forenkle budskap, og gjøre komplisert innhold forståelig. Gjennom tegnefilmer kan vi kommunisere komplekse HMS-ideer og -prosedyrer på en enkel og effektiv måte. Animasjonene kan brukes til å visualisere prosedyrene og gjøre det lettere for ansatte å forstå og huske dem. Det er lettere å huske det du har sett, kontra det du har lest om i skriftform.

Skreddersydd HMS-video: Slik tilpasser vi tegnefilmen til dine behov

I Zoaring sitter vi på en bred erfaring og kompetanse på hvordan vi kan hjelpe med å formidle HMS på en enklere, mer forståelig og engasjerende måte. Vi har arbeidet med en rekke bedrifter, deriblant store aktører som Shell, Avinor og NRK, og har sammen med disse kommet frem til gode løsninger.

I den innledende fasen er det viktig å kartlegge utfordringene kunden står overfor. Det sies at gamle vaner er vonde å vende, og når det gjelder helse, miljø og sikkerhet på en arbeidsplass, er det absolutt tilfellet. Ansatte blir etterhvert trygge på jobben de gjør, og tar derfor flere sjanser fordi risikoen oppleves ikke som like reell lenger. Kanskje er det mange ansatte i bedriften hvorav flere er innleid? Det kan ofte føre til at ting gjøres på forskjellige måter av de ulike ansatte, til tross for de fastsatte HMS-bestemmelsene i bedriften. En annen utfordring som kundene våre opplever er at en del ansatte ikke er like mottakelige for den tradisjonelle formen for teori og undervisning, og derfor “faller av” i opplæringen. 

Med utgangspunkt i utfordringene, og ved å gjennomgå tidligere arbeidsuhell og avvik på arbeidsplassen, kan vi i Zoaring finne frem til gode løsninger for å kommunisere kundens HMS-system til bedriftens ansatte. Ved å bruke situasjoner som er gjenkjennelige for de ansatte, kan vi fange oppmerksomheten deres og for å gjøre innholdet interessant og relevant. På denne måten kan vi spesialtilpasse kommunikasjonen etter bedriftens særskilte behov.

Sjekk ut hvordan vi arbeider i prosessen fra idé til ferdig film i videoen under.

Når filmen eller filmpakken fra Zoaring er levert, er det essensielt at den når ut til de ansatte. En utfordring vi ser går igjen hos flere av våre kunder i dag er at de har mange ulike verktøy for å dele informasjon. 

Gjennom vårt digitale verktøy Zelo, kan Zoaring tilby våre kunder en skreddersydd distribusjonsløsning. Zelo sikrer at innholdet ditt blir sendt ut til ønsket kanal, til riktig tid, til rett folk – med et tastetrykk. Dette gir deg full oversikt over hvor mange som har sett og lest det som sendes ut, og du kan være sikker på at de ansatte har fått med seg informasjonen. Dette innebærer QR-koder og full sporing av gjennomføring, samt kunnskap og målbar innsikt om hvor godt leveransen fra Zoaring presterer. Flere av våre kunder, deriblant Norsk Gjenvinning og Norges Bilbransjeforbund, har benyttet seg av Zelo for å sikre optimal distribusjon av innhold.

Les mer om Zelo her.

Ole-Kristian Førde

Tekstforfatter, prosjektleder og bedriftens fotballstjerne. Ole-Kristian loser prosjektet ditt trygt i havn, og sikrer høy kvalitet på tekst og innhold.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)