Rådgivning

Bionic Reading: Leseinnovasjon eller døgnflue?

Publisert:

22.9.2023

I læringssituasjoner har vel de fleste av oss skummet gjennom tekster i håp om å fange opp det mest vesentlige? Bionic Reading kommer med lovnader om å gjøre det lettere for deg.

I dagens digitale tidsalder, oppstår det stadig nye metoder som endrer måten vi tolker og forstår informasjon på. Bionic Reading, eller Bionisk Lesing om du vil, er siste nytt på denne fronten. I Zoaring er vi alltid på jakt etter innovative løsninger for å presentere og gjøre innholdet vi lager mer forståelig og tilgjengelig for alle. Bionic Reading er derfor et spennende nytt format for oss som jobber med innholdsproduksjon.

Hva er Bionic Reading?

Bionic Reading er en metode som kombinerer menneskelige styrker med datamaskinteknologi for å forbedre leseopplevelsen. Det dreier seg om å fremheve sentrale deler av en tekst, slik at hjernen kan fokusere på det mest relevante innholdet. Ved å skumme gjennom disse fremhevede delene, får du en øyeblikkelig forståelse av tekstens kjernebudskap.

Konseptet er utformet av den sveitsiske innovatøren, Renato Casuut, som ønsket måter å strømlinjeforme lesing gjennom "kunstige fikseringspunkter".

Men kan kunstige fikseringspunkter virkelig øklesehastigheten din?

Prøv selv:

3 grunner til å gi det et forsøk

Bionic Reading som metode har vakt interesse blant mange leseentusiaster og fagfolk. Metoden kommer med lovnader om å gi leseopplevelsen et lite puff i riktig retning. Her er noen av fordelene ved å implementere denne tilnærmingen:

  1. Forbedre Forståelsen: Ved å legge merke til nøkkelordene eller setningene, blir det lettere for hjernen å konstruere mening rundt tekstens hovedbudskap.
  2. Øke Lesefarten: Du kan raskt skumme gjennom tekster, men samtidig få med deg hovedinnholdet og nøkkelinformasjon.
  3. Tilpass Din Leseopplevelse: Teknologien bak Bionic Reading kan tilpasse hvordan deler av ordrene fremheves basert på dine personlige preferanser eller tidligere lesevaner.

Kommet for å bli?

Mens tradisjonelle lesemetoder alltid vil ha sin plass, representerer Bionic Reading et steg mot en mer brukertilpasset og effektiv leseopplevelse. I en verden der tid er en dyrebar ressurs, kan denne metoden være et fint alternativ for de som søker forskjellige lesestrategier.

Så neste gang du står overfor en lang tekst og tiden er knapp, kan en lakmustest med Bionic Reading være verdt å vurdere. Kanskje har det en effekt på lesehastigheten din?

I Zoaring har vi som mål å være i forkant av pedagogiske og teknologiske fremskritt. På denne måten kan vi levere innhold av høy kvalitet som er tilpasset moderne lesevaner og behov. Vi ser derfor frem til å implementere Bionic Reading i noen av våre kommende prosjekter.

Ole-Kristian Førde

Tekstforfatter, prosjektleder og bedriftens fotballstjerne. Ole-Kristian loser prosjektet ditt trygt i havn, og sikrer høy kvalitet på tekst og innhold.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)