Rådgivning

Trygghet styrker samarbeid

Publisert:

20.2.2024

Det siste året har vi i Zoaring fanget opp en trend som stadig dukker opp hos flere store bedrifter i Norge – nemlig psykologisk trygghet.

“Huff, enda et buzzword eller en trendy farsott innen bedriftsnorge” tenker du kanskje? Det tror ikke vi. Psykologisk trygghet er kommet for å bli. I 2023 har flere av våre kunder hatt en økende bevissthet og interesse for nettopp dette begrepet. Men hva betyr det egentlig?

Hva er psykologisk trygghet?

Psykologisk trygghet på arbeidsplassen handler i bunn og grunn om at vi skal føle oss trygge på jobb. På arbeidsplasser eller i team med stor grad av psykologisk trygghet, føler medarbeidere at det er aksept for å si sin mening, stille spørsmål og gjøre feil. Å oppleve psykologisk trygghet betyr at medarbeidere kan dele sine bekymringer og feiltrinn uten å være redd for å bli gjort narr av eller at det skal føre til negative konsekvenser.

På arbeidsplasser eller i team med lav grad av psykologisk trygghet kan vi se det motsatte. Nemlig at medarbeidere ikke tør å si sin mening, stille spørsmål og innrømme feil. Det kan til og med bety at medarbeiderne ikke tør å være seg selv på arbeidsplassen.

Hvorfor er psykologisk trygghet viktig for bedriften?

Studier har vist at graden av psykologisk trygghet på arbeidsplassen har direkte innvirkning på læring, innovasjon, sikkerhet og kvalitet på arbeidet som utføres. Og ikke minst på arbeidsmiljøet! I et miljø preget av mye psykologisk trygghet er det enklere å snakke åpent om feil eller uheldige resultater. Dette gir rom for læring og forbedring, noe som igjen bidrar til økt kvalitet og suksess for bedriften som helhet. Derfor bør ledere og HR aktivt jobbe med å skape og opprettholde et miljø der alle medarbeidere føler seg verdsatt og trygge nok til å bidra og dele sine meninger.

Med andre ord er psykologisk trygge team mer tilbøyelige til å utfordre hverandre på en konstruktiv måte og jobbe sammen mot et felles mål.

Hvordan skape psykologisk trygghet på arbeidsplassen?

Psykologisk trygghet er ikke noe som oppnås over natten – det er en ferskvare. Å ha høy grad av psykologisk trygghet på arbeidsplassen er en kontinuerlig prosess som krever engasjement og oppmerksomhet fra alle i bedriften – både ledere og medarbeidere.

En effektiv måte å gjøre dette på er gjennom interne kampanjer som jevnlig minner medarbeidere på betydningen og viktigheten av psykologisk trygghet. Slike interne kampanjer kan ta mange former – fra e-læringskurs og seminarer til videoer, bilder og tegneseriestriper.

Videoer kan vise hvordan en situasjon, for eksempel et møte eller lunsjpraten, kan se og oppleves helt annerledes ut basert på om man har høy eller lav grad av psykologisk trygghet. Et e-læringskurs kan inneholde praktiske verktøy, tips og refleksjonsoppgaver for å styrke forståelsen av psykologisk trygghet og hvordan hver enkelt medarbeider spiller en rolle. Mens bilder og tegneseriestriper kan illustrere ulike situasjoner med høy eller lav grad av psykologisk trygghet, og brukes både fysisk og digitalt i internkommunikasjonen.

Ved å jobbe aktivt med å kommunisere viktigheten av psykologisk trygghet, kan bedriften nå ut til ansatte på forskjellige måter. På den måten sikrer vi at budskapet om psykologisk trygghet når frem til alle. Det viktigste er at medarbeidere får jevnlige drypp som minner dem på å tenke på psykologisk trygghet gjennom hele året.

Klikk her for å lese hvordan vi økte bevisstheten til psykologisk trygghet på arbeidsplassen for OBOS.

Ingvild Olaussen

Tekstforfatter, prosjektleder, og kontrollfrik! På best mulig måte har Ingvild kontroll på absolutt alt, og har en struktur de fleste kan drømme om. Kombiner det med kreativitet og skaperevne, så kan du være sikker på at dine prosjekter er i de tryggeste hender.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)