Kampanje for OBOS: Psykologisk trygghet

E-læring

Digitale løsninger

Kunde

OBOS

Tema

Psykologisk trygghet

Bruk

Intern kampanje

Hvem er kunden? 

OBOS er en av Nordens største boligbyggere med over en halv million medlemmer. De har over 2600 fast ansatte i Norge og Sverige. 

Beskrivelse av oppdraget: 

I 2023 ønsket OBOS å starte opp en psykologisk trygghet-kampanje som skulle nå ut til alle ansatte. De ville forklare hva psykologisk trygghet er, hvorfor det er viktig i OBOS og, ikke minst, hvordan vi oppnår psykologisk trygghet på arbeidsplassen. 

De ansatte i OBOS er spredt utover på forskjellige lokasjoner i Norge og Sverige, og har ulike arbeidsoppgaver og varierende arbeidshverdag. Mens noen sitter foran pc-skjermen på hovedkontoret, er andre ute i byggefeltet. OBOS trengte derfor en kommunikasjonsmetode som kunne nå alle, uansett hva man jobber med, og formidle viktigheten av psykologisk trygghet på en kortfattet og lettbeint måte. 

Løsningen: 

På dette tidspunktet hadde Zoaring samarbeidet med OBOS i noen år, så vi hadde allerede et etablert visuelt univers som vi hadde brukt i flere filmer for HR-avdelingen tidligere. Derfor var det enkelt å plukke opp tråden og fortsette i dette universet da vi skulle jobbe med psykologisk trygghet-kampanjen. 

Sammen med HR-teamet i OBOS la vi en plan for hvordan denne kampanjen skulle kommuniseres ut til alle ansatte. Planen ble å lage følgende: 

  • Animasjonsfilm 
  • E-læringskurs 
  • Tegneseriestriper 
  • Geriljamarkedsføring
  • Tracking av resultat

Animasjonsfilm: 

Hele kampanjen ble sparket i gang med å lage en film om psykologisk trygghet. Formålet med filmen var å formidle hva psykologisk trygghet er, og at det er en forutsetning for å lykkes. Her bygget vi videre på det visuelle universet vi allerede hadde laget for OBOS, med samme stil og karakterer. I tillegg hadde vi tidligere laget en hjerne-maskot som ble brukt i internkommunikasjon fra HR-avdelingen, og han fikk selvfølgelig en cameo i denne filmen også! 

Resultatet kan du se her: 

E-læringskurs: 

Deretter laget vi et kort e-læringskurs på 15 minutter som gikk gjennom følgende læringsmål: 

For at kurset skulle oppleves overkommelig og kjekt å gjennomføre i en travel arbeidshverdag, fokuserte vi på korte tekster, illustrasjoner, grafikk og interaktive oppgaver. 

I kurset illustrerte vi flere ulike tegn på manglende psykologisk trygghet. Her kunne brukerne trykke på de ulike markørene for å få opp helt konkrete eksempler som hemmer psykologisk trygghet. 

Dette fulgte vi opp med å illustrere konkrete eksempler på hva hver enkelt medarbeider kan gjøre for å bidra til bedre psykologisk trygghet på arbeidsplassen. 

Kurset ble avsluttet med en kunnskapstest, som bestod av spørsmål relatert til psykologisk trygghet, dilemmaer man kan møte på i arbeidshverdagen og refleksjonsspørsmål helt til slutt. 

Lansering: proaktiv kampanje

Geriljamarkedsføring i harmoni med digitale virkemidler:

I og med at dette ikke var et obligatorisk kurs, måtte vi tenke på hvordan vi kunne skape blest rundt kurset, slik at de ansatte ville ta et dypdykk inn i denne tematikken. Vi bestemte oss for å sette i gang med en kampanje i forkant av kursets lansering for å sikre at temaet var “top of mind” hos de ansatte. 

Vi ønsket også å ta pulsen på organisasjonen for å se hvordan status quo var på psykologisk trygghet. For å få til dette kom vi opp med en QR-kampanje i kombinasjon med geriljamarkedsføring.

Kontor: 

Vi laget først noen ulike plakater som viste ulike reaksjoner og situasjoner knyttet til psykologisk trygghet. På disse plakatene var det også en QR-kode, som ledet de ansatte til en anonym quiz i vår Saas, Zelo. I denne quizen måtte ansatte svare på “i hvilken grad opplever du”-spørsmål knyttet til ulike reaksjoner og handlingsmønstre i hverdagen. 

Fabrikk:

På fabrikkene er det mindre sannsynlig at de ansatte går rundt med mobiler tilgjengelig. Her valgte vi derfor å henge opp flere plakater med ulike spørsmål og visuelle situasjoner. 

Disse ble hengt opp i fabrikkene og i lunsjområdene. Det ble så plassert ipader på fellesområdene, med en oppfordring om å ta en anonym quiz på 2-3 minutter. 

Målet med denne kampanjen var å få en viss oversikt over opplevelsen de ansatte har av psykologisk trygghet i OBOS. Basert på hva de svarte på quizen fikk de ett av følgende svar: 

  • Det virker som du opplever psykologisk trygghet på jobb. 
  • Det virker som du ikke opplever psykologisk trygghet på jobb. 

Etter quizen kom vi med en oppfordring til å se filmen om psykologisk trygghet, og en subtil “stay tuned” til kurset som skulle komme. 

Statistikk og tracking:

Denne kampanjen ble satt i gang omtrent to uker før planlagt lansering av kurs. Gjennom tracking i programmet Zelo fikk vi verdifull innsikt i hvilken grad av psykologisk trygghet de ansatte opplevde. Vi fikk også statistikk på hvor mange som engasjerte seg i innholdet og kampanjen. 

Det var over 450 ansatte på kontor og i fabrikk som frivillig tok quizen. Dette var tilfredsstillende tall som gjorde oss positive før lansering av kurset. 

Lansering av kurs og resultat:

Kurset ble lansert 20. oktober 2023. Det ble sendt ut til ansatte via e-post ved hjelp av Zelo, slik at vi kunne måle hvor mange som leste mailen og tok kurset. 

Kurset ble sendt ut til 450 ansatte i første omgang, og siden ble kurset distribuert ut til alle.

Statistikken viser at det var over 70% fullføringsrate hos de som mottok kurset i første omgang. Dette tallet er utrolig høyt med tanke på at det var frivillig å ta kurset. Våre kampanjer i forkant av lanseringen viste seg derfor å være vellykket, og at målgruppen dermed var i riktig tankesett da kurset ble lansert. 

Resultat:

Denne casen viser hvor viktig det er å ha en lanseringsplan når vi skal lage og publisere et kurs – spesielt når kurset ikke er obligatorisk. Effekten av en rekke ulike aksjoner og kampanjer kan være det som skiller kurset ut i mengden, understreker budskapet, og skaper blest og spenning rundt tematikken!

Vårt samarbeid med OBOS har inspirert flere andre bedrifter til å jobbe proaktivt både før og etter lansering av kurs for best mulig resultat og læringseffekt. 

Vi takker OBOS for et nydelig og effektivt samarbeid, der vi fikk kreativ frihet til å ta tøylene og forme dette til et unikt og effektivt kurs!

Ble du inspirert av denne casen, og kunne tenkt deg å ta en prat om en løsning for deg og din bedrift? 

Kontakt oss! 

Les også

HMS-univers på tre vis

Les mer

Forklaringsvideo for PBL

Les mer

Prosessfilm for HeidelbergCement

Les mer

Opplæringsfilmer for Hurtigruten

Les mer

Animasjoner for Kreftforeningen

Les mer

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)